Csak egy gondolat…

a HYGGE , a SLOW FOOD és a FINE DINING …mi közöm ezekhez és hogy kerülnek a kerámia témába?  Helyesebben: hogyan kerül kapcsolatba e-három fogalom a  https://ajandek-keramia.hu/ oldalon található termékekkel ?

 

Nem is kifejezetten a kerámia termékekkel kerül kapcsolatba, hanem sokkal inkább velem, mint tervező-alkotóval elsősorban a készítés idején, másodsorban bizonyos elképzelések alapján ezek megszülettek, és reményeim szerint be is töltik funkciójukat.

Nos, nem is ismertem ezeket az új irányzatokat, amikor én is ezen irányok mentén éltem és élem életemet. Munkában, kerámia tervezésében, alkotásban és a lazulásban. Az edényeim és más tárgyaim akaratlanul is úgy születnek, ahogy azt itt leírom: egy higgelig hangulatban és környezetben. Amikor ételt készítek bennük, az már SLOW FOOD illetve FINE DINING. És mivel nem nagyszériás tervező-gyártósoron készülnek termékeim, ezért a változó igényeket illetve az új trendeket is hamar ki tudom szolgálni.

Egy mondatban: – hygge: hangulat, slow food: helyi, bio, vegyszermentes – AZ alapanyag, fine dining: az ételkészítés és tálalás művészete.

És ezek összekapcsolhatók abban az egy szóban, hogy : Lassíts! Ennyit jelent: figyelj és szánj időt önmagadra és másokra, szentelj időt a pihenésre és azt lehetőleg nyugalomban, stresszmentes környezetben, kényeztesd magad…

A HYGGEről: kellemes hangulat. A pillanat élvezete, a pihenés, az önmagunkra figyelés. A dánok ezt oly mesterien űzik már, hogy – habár a HYGGE helyszíne és évszaka leginkább az otthon (kandalló mellett pl) ősszel és télen, – nagy részük úgy véli, a munkahelyen is szükséges a higgelig hangulat. Ezt finom süteményekkel, finom kávékkal, egy kényelmes kanapéval érik el. A témához ajánlom a HYGGE c. könyvet: http://konyvkultura.kello.hu/kritika/2017/06/hygge.https://ajandek-keramia.hu/wp-content/uploads/2016/12/DSC_5173-300×199.jpg

A SLOW FOOD ennek lehetne akár egy része is, ami a hangulatot és az önmagunkra és egymásra figyelést illeti, kiegészülve olyan fontos „apróságokkal”, mint az alapanyagfelhasználás hogyanja és mikéntje.

Mert a slowfoodisták helyi alapanyagokkal, vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel és húsokkal, természetesen hozzáadott vegyi anyagok nélkül készítik isteni étkeiket. Mi például beléptünk egy zöldségközösségbe, így minden héten garantált a friss, finom és (tényleg)bio zöldség. Természetesen ezek elkészítése jóval több időt vesz igénybe, mint egy félkész kaját megmikrózni vagy beugrani a mekibe. Elég durva az ellentét, de így tudnám érzékeltetni a különbséget. A csendes érzéki és hosszan tartó örömöknek akkor leszünk részesei, ha lassítunk, kerüljük a gyorséttermeket, a felfokozott állapotokat – például stressz – a munkahelyen is.

Ez pontosan illik a FINE DINING -ra is. Annyi kiegészítéssel, hogy itt erősen az alapanyag beszerzésén van a hangsúly. És ez legelsősorban a minőséget jelenti. Mert a tökéletes ízkombinációhoz elengedhetetlenül fontos az alapanyag minősége. Nagy hangsúly van a precizitáson, a kellékeken és a környezeten is. A FINE DINING nem egyszerűen étkezés, a FINE DINING: élvezetes, kitűnő ízkombinációk. Művészet,  akár a tökéletes tálalás hozzáillő kerámia edényeken.

Az összehasonlítás természetesen nem teljes körű, egy-két általam kiragadott példát említettem meg, mint közös jellemzőket. A különbségekre (számosak) hely hiányában sem tértem ki és célom sem volt.