Sokan kérdezték, mi is az a kőcserép, és miért drágább, mint a Magyarországon hagyományos porózus cserép, ami fazakasagyagból készül.

A kőcserép massza iparilag előállított massza, melyben a megfelelő agyagásványok megfelelő módosulatai találhatók.

Nos, kezdjük az agyagnál. A kőcserép alapanyáganak ára átlagosan 2,5-3 x drágább, mint a fazekasagyagé. Magasabb égetési tartománya van, ami 150-250 C-kal magasabb égetést tesz lehetővé. Ilyen hőfokon keményre ég , keménycserép, azaz kőcserép lesz belőle. Már nem szívja a vizet és a szagot. Használati szempontból ez azért nagyon lényeges, mert a kőcserép anyaga minőségben sokban különbözik az alacsonytüzön égetett cseréptől: keménysége révén sokkal tovább tart, nehezebben sérül és sokkal könnyebb tisztítani is. A porcelántól annyiban különbözik külsőleg, hogy nem, vagy nem teljesen fehér a színe. Legtöbbször szürkés, halványsárgás, halvány barnás, stb.  Ehhez jönnek még az esztétikai szempontok, ami szintén nem elhanyagolható.

A kőcserép felhasználási területe nagyon szerteágazó. Itt ebben a webshopban is nagyrészt kőcserép kerámiák vannak. Kőcseréphez samott hozzáadásával hősokkállóvá, mitöbb, lángállóvá tehetjük a kőcserepet, így lesz alkalmas sütésre és főzésre. Samott nélkül pedig egy jó, plasztikus, szépen munkálható alapanyag.

Lehetőség lesz kipróbálásra is egy workshop keretében, melyről itt a honlapomon lehet majd olvasni.