Mire figyeljünk teáskanna vásárlásakor?  A teáskanna készítés lépései

dsc_5074A teáskanna készítés kicsivel több, mint egy egyszerű kerámiaedény elkészítése. Több szempontnak is meg kell felelnie az edénynek, amire a készítés folyamatában nagy figyelmet kell fordítani. A vásárokban járva több hibát is felfedezhetünk, nem ritkán ugyanazon edényen belül az összes hibát elkövetik, azaz a kanna éppen nem a teakiöntésre való, max dísz lehet(ne) egy vitrinben, ha pl. szép színei vannak. De a megjelenés csak a legutolsó a sorban. Ami amúgy meglehetősen fontos szempont, hiszen a szín és a forma adja el a terméket.

A képeken egy kétliteres kőcserépagyagból készülő teáskanna elkészítési folyamata látszik. A felvételek amatőr felvételek. Hamarosan videó is készül arról, hogyan készül a teáskanna. De egyelőre fogadják szeretettel a munka során készült fotókat. IMG_2114

Az alapforma megkorongozása után az esztergálása következik.  Eddig semmi extra. Az most következik: ugyanis a teáskanna kiöntője, a teáskanna füle és a teáskanna fedele nagyon szépen kiegészíthetik a formát, ha azok harmonikusan illeszkednek.

 

A megkorongolt kiöntőt , fedőt, kannát szikkadt állapotban dolgozzuk tovább. A tölcsérszerű kiszélesedő kiöntő részt a megfelelő formára kell vágni, mielőtt felhelyezzük.

IMG_2122IMG_2136IMG_2137IMG_2130

 

A megkorongolt kiöntőt , fedőt, kannát szikkadt állapotban dolgozzuk tovább.

A tölcsérszerű kiszélesedő kiöntő részt a megfelelő formára kell vágni, mielőtt felhelyezzük. Mindkét végét bemetsszük, rámérjük a kanna oldalára, és miután a szűrő rész is elkészült, felragasszuk a megfelelő helyre.

(ha készült egy külön kannába helyezhető szűrő, az oldala nem lett kilyukasztva: )IMG_2121

IMG_2152Ezek után következeik a kanna megfülezése. Itt nagyon fontos megint az, hogy kényelmes legyen IMG_2163megfogni, mégha egy-két liter víz is benne van, (jobb megoldás híján el kell képzelni..:D)… ha tudunk belőle kényelmesen tölteni, az már jó. A fül legyen összhangban a formával. Illeszkedjen hozzá. Egészítse ki azt. Egy jó fül sokat dob a formán, de ha egy kicsit is hibádzik, nagyon elronthatja a formát.

Itt még annyira nem jelenik meg a használati értékben a hiba. Annál inkább a kiöntőnél, ahol az esztétika mellett igen fontos szerepet kap a IMG_2168jól használhatóság: nem mindegy, hogy és hová van felhelyezve a kiöntő, nem mindegy, hogyan van bemetszve. A szakavatott szem látja, melyik csőr fog jól kiönteni. A kedves vásárló meg legegyszerűbben vízzel tudja ezt megvizsgálni. Amúgy is jó, ha mindig van nálunk egy palack víz, de ez más téma…

És az összkép: a fül-kanna-csőr vonal… egy praktikus ellenőrzési módszer 🙂

 

IMG_2107

Már csak a fedő van hátra: szintén esztergálás után kerül rá egy helyes kis gombfogantyú, aminél szintén nem kell hangsúlyozni, miért fontos az esztétika: a gomb van legközelebb hozzánk térben, a kanna tetején csücsül. Lehet „pont az i-n” , ha szép a megoldás.

 

Íme a példák a fentiekre, melyek webáruházamban is megtalálhatók. Fenti kritériumokkal egyedi teáskannákat készítek, melyek jól használhatóak, egyediek és megfelelnek egy teáskanna követelményeinek.  Az éppen használaton kívüli teáskanna legyen a konyha vagy nappali dísze. Remélem, hasznos volt e kis adalék. 🙂 Szívesen várom a hozzászólásaikat, észrevételeiket, egyedi kéréseiket.

teáskannateáskannateáskannateáskanna1611001.2DSC_5118DSC_5059