Vegán rebarbarás pite a SLOW FOOD jegyében

…vegán… gondolkoztam, ezt a szót hozzátegyem vagy ne  … ugyanis minden recept átalakítható vegánná, ugyanígy vissza (ti. tejjel, tejszínnel, tojással, tejföllel és cukorral is itt is helyettesíthetők a megfelelő alapanyagok) csak egy kis alapanyagismeret, egy kis kreativitás, kísérletezőkedv kell hozzá..de így sokkal érdekesebb, mert mindig sikerül valami izgalmasat , újat alkotni.

Mint már korábban is, most is a legfontosabb szempont sütésnél vagy főzésnél, hogy mi van itthon. Márpedig mostanában zölddömping van nálunk, ugyanis beléptünk egy zöldségközösségbe. Így minden héten helyi, friss és BIO zöldséghez jutunk ! Ezért a Slow Food jegyében 🙂 , az egyik fontos alapgondolat, hogy lehetőleg helyi és idényben termesztett alapanyagokat használunk. Bővebben erről itt: http://hirek.magyarelelmiszerekert.hu/2011/04/mi-slow-food-mozgalom-es-miert-jo.html.

Visszakanyarodva a témánkhoz: most a rebarbara van soron, amit fel kellene használnom, mellé nem sok minden kell: egy kis rizstej, liszt és majdnem kész. Tehát a hozzávalók:

Kb..így kezdem, és mindegyik „csak” kb.. :

Tésztaalaphoz:

12 dkg liszt (én most rizsliszt és tönköly rétesliszt keverékét használtam)

10 dkg bio margarin (én Alsan-t használok)

egy teáskanál szódabikarbóna

2 evőkanál rizsszirup

egy csipet só

egy pici mandulatej, annyi, hogy egy kenhető masszát kapjunk

Krémhez:

10 rebarbaraszár

5 evőkanál rizsszirup

1 evőkanál nyílgyökérpor (a sűrítés miatt, de más is jó)

200 ml rizstejszín (vagy mandulatejszín..)

A tészta hozzávalóit összemorzsoltam, majd belekentem egy tortaformába. Kicsit elősütöttem, majd beleöntöttem a rebarbarás masszát és még 30 percre kb 180 fokra betettem a sütőbe. Hagytam kicsit hűlni, majd áttettem egy tálra, ahol ők ketten még szebben mutattak. Hasonló méretű korongozott kerámia tálak még itt : https://ajandek-keramia.hu/termek/tal-2/

Őszintén szólva ez volt első rebarbarás pitém,  mert eddig tapasztalat híján idegenkedtem ettől a zöldségtől, de megtört a jég… Elég hamar elfogyott 🙂