Vegán rebarbarás pite a SLOW FOOD jegyében
…vegán… gondolkoztam, ezt a szót hozzátegyem vagy ne … ugyanis minden recept átalakítható vegánná, ugyanígy vissza (ti. tejjel, tejszínnel, tojással, tejföllel és cukorral is itt is helyettesíthetők a megfelelő alapanyagok) csak egy kis alapanyagismeret, egy kis kreativitás, kísérletezőkedv kell hozzá..de így sokkal érdekesebb, mert mindig sikerül valami izgalmasat , újat alkotni.
Mint már korábban is, most is a legfontosabb szempont sütésnél vagy főzésnél, hogy mi van itthon. Márpedig mostanában zölddömping van nálunk, ugyanis beléptünk egy zöldségközösségbe. Így minden héten helyi, friss és BIO zöldséghez jutunk ! Ezért a Slow Food jegyében 🙂 , az egyik fontos alapgondolat, hogy lehetőleg helyi és idényben termesztett alapanyagokat használunk. Bővebben erről itt: http://hirek.magyarelelmiszerekert.hu/2011/04/mi-slow-food-mozgalom-es-miert-jo.html.
Visszakanyarodva a témánkhoz: most a rebarbara van soron, amit fel kellene használnom, mellé nem sok minden kell: egy kis rizstej, liszt és majdnem kész. Tehát a hozzávalók:
Kb..így kezdem, és mindegyik “csak” kb.. :
Tésztaalaphoz:
12 dkg liszt (én most rizsliszt és tönköly rétesliszt keverékét használtam)
10 dkg bio margarin (én Alsan-t használok)
egy teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál rizsszirup
egy csipet só
egy pici mandulatej, annyi, hogy egy kenhető masszát kapjunk
Krémhez:
10 rebarbaraszár
5 evőkanál rizsszirup
1 evőkanál nyílgyökérpor (a sűrítés miatt, de más is jó)
200 ml rizstejszín (vagy mandulatejszín..)
A tészta hozzávalóit összemorzsoltam, majd belekentem egy tortaformába. Kicsit elősütöttem, majd beleöntöttem a rebarbarás masszát és még 30 percre kb 180 fokra betettem a sütőbe. Hagytam kicsit hűlni, majd áttettem egy tálra, ahol ők ketten még szebben mutattak. Hasonló méretű korongozott kerámia tálak még itt : https://ajandek-keramia.hu/termek/tal-2/
Őszintén szólva ez volt első rebarbarás pitém, mert eddig tapasztalat híján idegenkedtem ettől a zöldségtől, de megtört a jég… Elég hamar elfogyott 🙂
Hagyj üzenetet